MUZEUL

Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat în castelul Kálnoky din Micloșoara, iar istoria acestuia și a familiei cu acest nume se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul își propune, însă, mai mult decât să reconstituie istoria unei familii. Ne-am asumat astfel inițiativa unică de a arăta ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.

Kálnoky Castle
Kálnoky Castle

CE OFERĂ MUZEUL?

Muzeul ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare din Micloșoara. Salonul de gală numit Palatul este prezentat în stilul unic din Europa, cunoscut exclusiv din Transilvania – renascentismul târziu și barocul timpuriu ( secolele 17–18). Una dintre cele mai frumoase săli ale muzeului, „Casa doamnei”, așa cum era numită rezidenţa conteselor, prezintă viața cotidiană a unei doamne în renascentismul târziu și barocul timpuriu: obiecte delicate, sticlărie, un colț amenajat pentru broderie și citit. „Casa stăpânului”, prin contrast, prezintă arme din luptele cu turcii, covoare turcești. Atmosfera unei bucătării de castel din secolul al XVIII-lea este redată în pivnița castelului. 

CUM S-A NĂSCUT MUZEUL?

Fundația Kálnoky și-a propus acum câțiva ani fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burgheziei și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia.

SCOPUL MUZEULUI:

Proiectul generează o alternativă serioasă la oferta culturală și turistică a zonei, cu beneficii directe în zona creșterii atractivității acestei microregiuni și a îmbunătățirii contextului social și economic al acesteia.